Izbor odgovarajuće biljke

Tajna uspeha kod gajenja sobnih biljaka je, pre svega, u odgovarajućem izboru vrsta, koje želimo da nam ukrašavaju stan. Ne rastu sve biljke u istim uslovima. Kao svi živi organizmi i one imaju svoje zahteve. Ako ih ne ispunimo, neće da rastu a još manje da cvetaju.

Deluje da je odabir biljke lak posao, da je dovoljno odabrati biljku koja nam se najviše dopada ili pak za koju mislimo da se može lepo uklopiti u interijer stana ili kuće. Tek kasnije počnemo da razmisljamo da li biljci odgovaju uslovi u kojima se nalazi. Ako smo već odabrali mesto za biljku, onda treba naći biljku koja je podesne za uslove u kojima će se nalaziti. Razmisliti da li joj odgovara postojeća svetlost, toplota, vlaga… Biljka oboljeva ako se nalazi u uslovima koji joj nisu odgovarajući.

Najvažniji kriterijum za odabir biljke su njeni zahtevi za svetlom i toplotom. U koliko je stan dobro osvetljen, izbor biljaka će biti veći jer većina biljaka vole svetlost. Mnogo vrste vole mrak ili polumrak. Kaktusima, na primer, odgovara jasna sunčeva svetlost, dok afričkim ljubičicama odgovara direkta sunčeva svetlost samo kratko vreme u toku dana. Paprati se najbolje osećaju u vlažnom vazduhu i polusenci. Ako su izložene direktnom uticaju sunca, listovi im žute i suše se. Na  izbor biljke veliki uticaj imaju njen izgled, oblik, veličina i intezitet listova i cvetova. Sve ove osobine su bitne da li će biljka u novom staništu izgubiti ili dominirati. Ali na kraju, kupac ima izbor koju će biljku izabrati. Kod izbora biljke može dosta pomoći razgovor i savetovanje sa prodavcem ili prijateljima, ako imate nekog zaljubljenika u cveće.Ljubitelji cveća rado pričaju o svojim iskustvima sa cvećem. Iz takvog razgovara možete steći vredne informacije, a zajednička interesovanja zbližavaju ljude.

Drugi veoma važan zahtev je toplota. Tropske biljke ne mogu da žive na niskim temperaturama. Leti sa njima nema nikakvih problema, ali zimi, u koliko im se ne stvore odgovarajući uslovi, uginu. Glavni uzroci što tropske biljke venu je veliko kolebanje toplote, ali  i suv vazduh u stanovima sa centralnim grejanjem. Bolje izbeći odabir tropskih biljaka ako ne možemo obezbediti uslove za njih. U prostorijama gde se nalaze biljke treba izbegavati stvaranje promaje, ali i obratiti pažnju na loše ugrađivanje prozora. Većina biljaka na promaju reaguje opadanjem listova i cvetova.